counter to blogger

2010. június 13., vasárnap

Vendégmunkások Izraelben



Egy újabb kisebbség. Izraelben nemcsak zsidók meg arabok élnek, de vendégmunkások is, nehéz pontosan megmondani hányan: száz, kétszáz, háromszázezer talán? Merthogy jó részük illegálisan van itt. Főleg Kínából, Thaiföldről, a Fülöp-szigetekről, Romániából, Moldovából jönnek, mi babysitterként látjuk őket a parkban, vagy idős embereket tologatnak.
Még ideérkezésünk előtt megnéztük az Alila című filmet (nem ajánlom, nagyon unalmas, és nem látszik semmi Izraelből), de abból is kiderült: az építkezésen kínai feketemunkások dolgoznak, míg a magányos öreg bácsira egy thai nő vigyáz. Annál nagyobb szükség van a munkájukra, hogy a Fal felépítése óta az olcsó palesztin munkaerő legálisan csak nagy nehézségekkel, illegálisan meg szinte egyáltalán nem tud Izraelben dolgozni. Korábban ők végeztek számos olcsóbb munkát.
A vendégmunkásokkal nem túl barátságos az izraeli társadalom. Keveset keresnek, rossz körülmények között, gyakran feketén, jogok nélkül. Ha Izraelben gyerekük születik, kiutasítják őket. Épp most készülnek több száz családot ezért kipaterolni, 2013-ig meg az összes illegális bevándorlót, Izrael állam zsidó karakterét féltve.

Ezek a Fülöp-szigeteki nők idősekre vigyáznak. Szabadnapjukon épp grillezni készülnek (előtérben gyermekünk, aki minden néppel kész barátkozni). Az első kép hősnője a parkban vigyáz a gyerkőcökre, míg a család a közelben piknikezik.

Én mindig szomorú leszek, ha az idős néniket, bácsikat tologató ázsiai nőket látom. Egyfelől ott az idős ember, aki túlélte a Holokausztot, ideérkezett egy titkos hajóval (a brit uralom idején még maga is mint illegális bevándorló), felépítette az országot, és élete alkonyát egy teljesen más kultúrából való, héberül rosszul tudó személlyel tölti… Másfelől a bevándorlót is sajnálom, kis fizetésért egész nap egy ápolásra szoruló idegent gondoz, nem az a happy munka…

1 megjegyzés:

Ha megjegyzést akarsz hagyni, akkor a legördülő menüből válaszd a "Névtelen/URL-cím" opciót, a "Név:" sorban add meg a becenevedet, az "URL:" sor maradjon üresen.